Wrotycz pospolity
Polecane strony: masaż warszawa Soczewki Kontaktowe Apteka
Ta roślina z rodziny złożonych jest często spotykana w całej Europie. Najczęściej rośnie przy drogach, nad rowami, potokami, na skraju lasów lub na nieużytkach. Może być również uprawiana w ogrodach lecz według znawców nie osiąga tak silnego aromatu jak dziko rosnąca. Podobnie jak wiele innych roślin, wrotycz był uprawiany początkowo w ogrodach klasztornych, a dopiero później rozpowszechnił się jako roślina użytkowa na większych obszarach. Wrotycz może dorosnąć do 150 cm, ma pierzaste, skrętoległe liście, kwiaty koszyczki w baldachach mają mocny żółty kolor i są z zewnątrz żeńskie, wewnątrz obupłciowe i kwitną w okresie od lipca do września. Roślina ma silny kamforowy zapach i gorzkawo korzenny smak. Zawiera olejek lotny z tujonem, goryczkę, żywice i wosk. Te składniki sprawiają, że wrotycz od dawna uznawany był za roślinę leczniczą. W małych ilościach można go stosować dla poprawienia apetytu i trawienia a zewnętrznie w bólach reumatycznych, przy naderwaniu ścięgien. Kiedyś wykorzystywany był jako trucizna, balsamowano nim zwłoki, barwiono materiały. W kuchni – w czasach, gdy nie było lodówek – nadawał się może lepiej niż mięta, jak sądzili Anglicy, do przyprawiania i konserwowania mięsa lub niwelowania zapachu niezbyt świeżych produktów. Aromatyzowano nim również ciasta, puddingi. Obecnie rzadko stosowany jako przyprawa, chyba że występuje w składzie mieszanek lub wykorzystywany w niestrawnościach w razie nadmiernego spożycia ciężkostrawnych posiłków. Trzeba jednak pamiętać, że spożywany w dużych ilościach jest trujący.
Ciekawe strony do obejrzenia: skóra chirurgia plastyczna poznań kosmetyki naturalne